ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Απλήρωτοι Δέκα (10) Μήνες οι Στρατιωτικοί για τις Περιπολίες στα Σύνορα του Έβρου.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), απέστειλε εκ νέου επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές και τους Δημάρχους του Νομού Έβρου σχετικά με τη μη πληρωμή των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών που εκτελούν οι συνάδελφοι μας στρατιωτικοί εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), στα σύνορα του Έβρου οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από δέκα (10) μήνες.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα, Αξιότιμε κ, Αντιπεριφερειάρχα, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές, Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχοι

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις δίνοντας κυριολεκτικά μάχη για την αντιμετώπιση της επιχειρούμενης παράνομης εισβολής στον Έβρο,  από άτομα τρίτων χωρών, εν μέσω της εξέλιξης της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του φονικού ιού COVID-19, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και της συνταγματικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αποτροπή της παράνομης εισόδου στην Χώρα μας και την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Έδωσαν το «παρών» όποτε χρειάστηκε και αποτέλεσαν ισχυρό αποτρεπτικό και διαπραγματευτικό χαρτί στη φαρέτρα της κυβέρνησης στον διπλωματικό στίβο. Καθημερινά μας γεμίζουν περηφάνια με την πολύτιμη, διαχρονικά, προσφορά τους τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στις πάσης φύσης ανάγκες των πολιτών της χώρας και δη των ακριτικών μας περιοχών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), επανέρχεται στο θέμα της μη πληρωμής των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών (περιπολίες στην Παρέμβρια περιοχή) και σας μεταφέρει το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο νομό Έβρου.

Συγκεκριμένα  όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη επιστολή μας, συνάδελφοι μας που υπηρετούν στην:  

α.   12η  Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού

β.   16η  Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού

γ.    50η  Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού

και εκτελούν υπηρεσίες εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2020 και για περισσότερους από δέκα (10) μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ) και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης  στη Βουλή (Αριθμ. Πρωτ. 8387/21-07-20), από τον Βουλευτή Έβρου κ. Χρήστο Δερμετζόπουλο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρακάτω Bουλευτές

Χρήστος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ),

Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝ.ΑΛ),

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛ),

Γιώργος Φραγγίδης (ΚΙΝ.ΑΛ),

Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ),

Ασημακοπούλου Σοφία (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ),

επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία και εκτίμηση  την οποία έχει επιδείξει συνολικά η κοινωνία μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στους μαχητές των συνόρων του Έβρου, ανταποκρινόμενοι σε σχετική επιστολή – έκκληση της ΕΣΠΕΑΜ/Θ για το θέμα, συζήτησαν ή κατέθεσαν Αναφορές και Επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τονίζοντας μεταξύ άλλων:

α.    Η εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση. Ακόμη και τώρα οι στρατιωτικοί  εκτελούν καθημερινά περιπολίες εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ).

β.    Για να ανταπεξέλθουν τα στελέχη σε όλο αυτό το πλέγμα υποχρεώσεων εκτελούν αρκετές υπηρεσίες και εργάζονται πέραν του προγράμματος ωρών υπηρεσίας και εκπαίδευσης. Αντί η κυβέρνηση να ανταμείψει τα στελέχη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα, καθυστερεί πολλούς μήνες ακόμη μια φορά να καταβάλει τις αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και όχι μόνο.

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

‘’Η αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, συναρτάται από την επάρκεια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους κωδικούς του Προϋπολογισμού των Γενικών Επιτελείων, εν προκειμένω δε του ΓΕΣ, και την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του ΠΔ 200/1993 (Α’ 75).’’

Δεδομένου ότι τα στελέχη των ΕΔ συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), καταθέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς μας:

α.    Προτίθεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού να προβεί στην καταβολή αποζημιώσεων των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών (περιπολίες στην Παρέμβρια περιοχή), των προηγούμενων δέκα μηνών;

β.  Τι κονδύλια έχουν δεσμευτεί, όπως αναφέρει στην απάντηση του ο κύριος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, στον προυπολογισμό έτους 2021 του ΓΕΣ, και σε ποιον κωδικό; Γιατί δεν πληρώθηκαν οι πρώτοι μήνες του Έτους 2021;  

γ. Σε ποιες ενέργειες εξορθολογισμού των διατιθέμεων πιστώσεων έχει προβει το ΓΕΣ προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκές κονδύλιο για την αποζημίωση του συνόλου των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών;

δ.  Το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να καταβληθεί η υπόψη αποζημίωση από τον μήνα Ιούλιο 2020 μέχρι σήμερα; Το συγκεκριμένο αίτημα εξετάστηκε αρμοδίως, από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και προωθήθηκε προς το καθ’ ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση όπως έγινε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ;

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ευελπιστούμε στην στήριξή σας προκειμένου να μην «τιμωρούνται» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην ακριτική αυτή περιοχή του Έβρου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την φύλαξη των συνόρων μας.

Σας βεβαιώνουμε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστά στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίζουμε σε κάθε περίπτωση και σε αυτή την κρίση να λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, εκτελώντας στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό.

Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Νικόλαος Παναγιωτίδης  
Επισμηναγός (ΤΣΕ)  
Χρήστος Δελής
Υποσμηναγός (ΥΑΔ)          

RSS