ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Αποζημίωση και στο Προσωπικό που Υπηρετεί στις Δομές Υγείας των Ε.Δ. – Επιστολή προς Βουλευτές

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), απέστειλε επιστολή προς τους Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,   σχετικά με την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Λοιπές Δομές Υγείας, του Υπουργείου Υγείας σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και πτέρυγες COVID-19, αντιδρώντας στην άνιση και άδικη αντιμετώπιση των συναδέλφων μας που υπηρετούν στα Τάγματα Υγειονομικού (Τ.ΥΓ) και τα Τάγματα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Τ.Υ.ΕΘ), δηλαδή οι κατά τόπους Σταθμοί Επανεκτισήμων (ΣΤ.ΕΠ), το Κ.Υ.Μ.Ε.Α (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Στρατιωτικών Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του   καθώς και τα Στρατιωτικά Φαρμακεία. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , οι οποίοι  για άλλη μια φορά εξαιρούνται των ευεργετικών διατάξεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, για την άδικη και άνιση μεταχείριση που υπόκειται το Υγειονομικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί σε συγκεκριμένες δομές υγείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά περιστατικά που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, σε ότι αφορά τον αποκλεισμό τους, από τους δικαιούχους της Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης Προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Λοιπών Δομών Υγείας του Υπουργείου Υγείας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα σε σχετικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ (Φ.812/135039/Σ.22773/13 Δεκ 21 /ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ), εγκρίθηκε η καταβολή για το έτος 2021, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θέματος, στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό,  το οποίο υπηρετεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, (συμπεριλαμβανομένων του ΝΙΜΤΣ και των ΚΙΧΝΕ) και στα υγειονομικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν διατεθεί σε εμβολιαστικά κέντρα και δομές υγείας της παρ. 1 του άρθρου 61 του Ν.4872/21.

Eξαιρέθηκε το προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές δομές υγείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τα Τάγματα Υγειονομικού (Τ.ΥΓ) και τα Τάγματα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Τ.Υ.ΕΘ), δηλαδή οι κατά τόπους Σταθμοί Επανεκτισήμων (ΣΤ.ΕΠ), το Κ.Υ.Μ.Ε.Α (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Στρατιωτικών Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού  καθώς και τα Στρατιωτικά Φαρμακεία.

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), θεωρούμε άδικη την εξαίρεση του Υγειονομικού προσωπικού των ανωτέρω  Δομών Υγείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση καθόσον αυτή χορηγείται στα στελέχη λόγω της έκθεσης της υγείας τους σε κίνδυνο. Συνεπώς η χορήγησή της θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά στο κατά πόσο εκτίθεται στους συγκεκριμένους κινδύνους ένα στέλεχος και όχι σε νομικίστικες υπεκφυγές εξαίρεσης, που δικαιολογημένα οι εργαζόμενοί του εκτίθενται στους ίδιους κινδύνους με αυτούς των υπολοίπων στρατιωτικών νοσοκομείων.

Επισημαίνουμε δε ότι η ορθότητα της πρότασης μας, επιβεβαιώνεται πλήρως από την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν σχετικώς με την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση που έκανε Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, ανέφερε τα ακόλουθα:

« Όσον αφορά τους στρατιωτικούς γιατρούς υπάρχουν, είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο καταβολής επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης. Οι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και όλοι οι υπηρετούντες γιατροί σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός από τα νοσοκομεία είναι. Δείτε το, θα δείτε ότι καλύπτονται και αυτοί από το bonus. Άλλωστε η συμβολή του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας, πάτε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα το διαπιστώσετε αυτό, είναι παραπάνω από διακριτή και πολύτιμη.  Δείτε το όμως, είναι μέσα.  Είναι μέσα.»

(Πηγή Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: https://www.mod.mil.gr/omilia-yetha-k-nikolaoy-panagiotopoyloy-stin-olomeleia-tis-voylis-ti/ )

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ευελπιστούμε στην στήριξή σας προκειμένου να μην «τιμωρούνται» τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στον αγώνα απέναντι στην πανδημία.

Σας βεβαιώνουμε ότι οι συνάδελφοι μας, πιστοί στις υποχρεώσεις τους, θα συνεχίσουν και σε αυτή την κρίση να λειτουργούν με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης εκτελώντας στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. Απαιτούμε όμως, από την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία να επιδείξουν το σεβασμό που αξίζει σε όλους τους ανθρώπους που αυτές τις δύσκολες στιγμές, καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Οι μαχητές των Υγειονομικών Δομών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι διαφορετικοί και δεν θα πρέπει να ξεχωρίζονται από τους συναδέλφους τους ήρωες, με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, επειδή τυχαίνει να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Νικόλαος Παναγιωτίδης  
Επισμηναγός (ΤΣΕ)
Συμεών Τονονίδης
Επιλοχίας (ΤΘ)  
RSS