ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η πληρωμή των Στρατιωτικών για τις περιπολίες στα Σύνορα του Έβρου.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), με δημόσια επιστολή της ζητά την παρέμβαση της Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Απλήρωτες Υπηρεσίες Προσωπικού στα Πλαίσια Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Μεταναστευτικών Ροών στα Σύνορα του Έβρου, μεταφέροντας το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

1.   Η  Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και σας μεταφέρει το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στο προσωπικό που ενεπλάκη με περιπολίες θέματος, λόγω του εμπαιγμού που εισέπραξε από την Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.   

2.    Συγκεκριμένα, πλήθος στρατιωτικών που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές των χερσαίων συνόρων, εκτέλεσαν υπηρεσίες (περιπολίες) αποτροπής μεταναστευτικών ροών εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), στα σύνορα του Έβρου και παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από δώδεκα (12) μήνες.

3.    Η Στρατιωτική μας ηγεσία εφαρμόζοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ( Π.Δ. 200/1993) και την διαδικασία αποζημίωσης που ισχύει για όσους μετατίθενται και αδιαφορώντας για το έργο που προσέφεραν και προσφέρουν στα πλαίσια της υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, επέλεξαν να αποζημιώσουν τελικά μόνο όσα στελέχη μετακινήθηκαν σε απόσταση άνω των 60 χλμ από την έδρα της Μονάδας τους εώς το σημείο ανάληψης της υπηρεσίας στον ποταμό Έβρο, παρέχοντας μηδενική αποζημίωση σε όλα τα υπόλοιπα στελέχη.

Επέλεξε δηλαδή η στρατιωτική μας ηγεσία ως αντικείμενο αποζημίωσης, την μετακίνηση των στελεχών προς το σημείο έναρξης της περιπολίας και όχι τις οκτάωρες και δεκάωρες περιπολίες. Επιλέγει στην ουσία με νομικά τερτίπια την τακτική της υπεκφυγής του χρέους της  και αφήνει απλήρωτους τους Έλληνες στρατιωτικούς.

4.    Αναρωτιόμαστε:

α.    Αυτή είναι η αναγνώριση του αγώνα των ακριτών συναδέλφων μας που ισχυρίζεται ότι θα πράξει η πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία μας; Ποιον ακριβώς αντίκτυπο έχουν οι μεγαλοπρεπείς δηλώσεις περί ανταμοιβής των συναδέλφων μας όταν στην πραγματικότητα τους εμπαίζουν υποτιμώντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν;

β.    Τα δεκάδες και εκατοντάδες πολλές φορές χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά τα στελέχη αυτά, κατά την διάρκεια της περιπολίας τους, σε δύσβατες και επικίνδυνες περιοχές δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο αποζημίωσης ειδικά όταν συμμετέχουν με αστυνομικούς συναδέλφους τους χωρίς να εισπράττουν κατ’ αντιστοιχία, νυχτερινή αποζημίωση;

5.    Βιώνοντας την άδικη μεταχείριση και εισπράττοντας τη μηδενική αναγνώριση του έργου μας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που η στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία, διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση το μέγεθος της προσφοράς μας ενώ παράλληλα δεν σταματά να μας υποβιβάζει, εκπλήσσοντάς μας δυσάρεστα με τα νομικά εμπόδια που εφαρμόζει, στην επίμονη προσπάθειά της να αποφύγει να μας αποζημιώσει με τα πενιχρά οικονομικά μεγέθη που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

6.    Σας διαβεβαιώνουμε ότι, η φύλαξη των συνόρων μας αποτελεί για εμάς χρέος που το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και την οφείλουμε στους απογόνους μας και θα το υλοποιούμε ανεξαρτήτως οικονομικών απολαβών διότι αποτελεί για εμάς ανεκτίμητη παρακαταθήκη αλλά η υποτιμητική στάση αυτή που βιώνουμε από την υποκριτική συμπεριφορά της ηγεσία μας, μας απογοητεύει για άλλη μια φορά και μας επιβεβαιώνει πως οι υποσχέσεις της αποτελούν λόγια χωρίς αντίκρισμα.

7.    Ως  Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ζητούμε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) προς την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ώστε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες αποζημίωσης του συνόλου των στρατιωτικών που συμμετείχαν σε περιπολίες θέματος, αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαίου, αναγνωρίζοντας έστω και αργά τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στα σύνορα του Έβρου.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Νικόλαος Παναγιωτίδης
 Επισμηναγός (ΤΣΕ)  
Συμεών Τονονίδης
Επιλοχίας (ΤΘ)  
RSS