ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Τιμούμε την 6η Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

H 6η Απριλίου του 1914 σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων από τους Νεότουρκους, σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού, από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Μαύρο Πάσχα του 1914».

Την περίοδο 1913-1918,   233.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας σε καταναγκαστικά έργα.

Με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μόνο 35-36.000 περίπου επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν, ατιμάσθηκαν, εξισλαμίσθηκαν, εξαναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν τη γλώσσα τους, έχασαν τα παιδιά τους στο παιδομάζωμα, ξεριζώθηκαν και άφησαν τις πνοές τους, άταφοι και άκλαυτοι στα βάθη της ανατολής.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, θυμούμαστε τους καημούς και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας και όλους όσους υπέφεραν τα πάνδεινα για την Πατρίδα.

Στέλνουμε το μήνυμά της διαρκούς Ιεράς Μνήμης των αδελφών μας και ζητούμε να θριαμβεύσει το δίκαιο και η αλήθεια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Νικόλαος Παναγιωτίδης
Επισμηναγός (ΤΣΕ)
Χρήστος Δελής
Υποσμηναγός (ΥΑΔ)
RSS