Η ΕΣΠΕΑΜ/Θ συνυπογράφει την Επιστολή της Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ. της ΠΟΜΕΝΣ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), μεταφέρουμε το κλίμα έντονης ανησυχίας που επικρατεί στους συναδέλφους μας  Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), λόγω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους στα πενήντα (50) έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις τους και τις αποδοχές τους γενικότερα.

Συγκεκριμένα :

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Νομοθετικού Διατάγματος 445/10 Ιούνη 1974 οι Υπαξιωματικοί αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού (50ου) έτους της ηλικίας τους. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.2936/2001) εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία (και αντιστοίχων), δηλαδή τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης των Υπαξιωματικών.

Σήμερα υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων περίπου 25.000 Επαγγελματίες Οπλίτες και οι πρώτοι εξ αυτών, οι οποίοι κατετάγησαν σε ηλικία είκοσι οκτώ (28) ετών, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποστρατευτούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα καταληφθούν από το ως άνω όριο ηλικίας των πενήντα (50) ετών.

Το γεγονός ότι τα χρόνια υπηρεσίας για τους περισσότερους εξ αυτών  είναι περιορισμένα, θα έχει ως αποτέλεσμα, η όποια σύνταξη που θα τους χορηγηθεί να μην είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις ενός αξιοπρεπούς συντάξιμου βίου,  δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους δικαιούχους ΕΠ.ΟΠ. όσο και στις οικογένειες τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), στηρίζει κάθε προσπάθεια της Γραμματείας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ και συνυπογράφει μαζί της την παρακάτω σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Νικόλαο Δένδια.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠ.ΟΠ.

” Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ, θεσμικός εκπρόσωπος του θεσμού των Μονίμων Υπαξιωματικών Επαγγελματιών Οπλιτών, σας μεταφέρει τον προβληματισμό και τη ανησυχία του προσωπικού, καθόσον για άλλη μια φορά δεν έχει συμπεριληφθεί σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΘ.Α., η επίλυση του φλέγοντος θέματος αναφορικά με τα όρια ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974.  

Σαν ιστορική αναφορά, επισημαίνουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2022 με την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α., δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος παρά τις δεσμεύσεις του πρώην Υ.ΕΘ.Α. κου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Δεσμεύσεις που έγιναν κατά την συνάντηση στη ΔΕΘ όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κο Δημήτριο Ρώτα, συναντήθηκε τόσο με τον πρώην ΥΕΘΑ όσο και με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Εργασίας. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η δημιουργία του αισθήματος ανασφάλειας και απογοήτευσης στο προσωπικό, πάρα ταύτα όμως μετριάστηκαν με την ανακοίνωση του ιδίου Πρωθυπουργού κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο οποίος δεσμεύτηκε για την επίλυση του κάνοντας ξεχωριστή αναφορά κατά το διάγγελμα του. Εν τέλει το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και το σημαντικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ εντός του νομοσχεδίου και δεν επιλύθηκε.

Κατόπιν και σε διάστημα ολίγων εβδομάδων κατατέθηκε και 2ο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του 1ου νομοσχεδίου και τη προαναφερθείσα δέσμευση του Πρωθυπουργού. Συνέπεια των παραπάνω ήταν για άλλη μια φορά η απορρέουσα ανασφάλεια  που δημιουργείτο στις τάξεις Επαγγελματιών Οπλιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαπιστώνουν τη δυσμενή πλέον αντιμετώπιση τους από τη πολιτεία παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί.

Διανύοντας πλέον τον 5ο μήνα του τρέχοντος έτους και χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στο υπόψη νομοσχέδιο η επίλυση του συνταξιοδοτικού του θεσμού, επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί με γνώμονα ότι οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες εισέρχονται στο 50ο έτος ηλικίας τους το έτος 2024 και αντιμετωπίζουν την έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτεπάγγελτη αποστρατεία σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 445/1974, με τις πράξεις αποστρατείας να εκδίδονται μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα. Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω το χρονικό σημείο της τρέχουσας περιόδου κρίνεται κρίσιμο και δεν δύναται επ’ ουδενί να παραταθεί παραπάνω η άμεση επίλυση του.

Επιπλέον, κατά τω ανωτέρω χρονικό διάστημα και σε γενόμενες ερωτήσεις κατά  τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία δεν καλύπτουν στο ελάχιστο το προσωπικό καθόσον παραμένουν στο καθεστώς της «Επιτελική Μελέτης», η οποία πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 5 έτη δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία στο προσωπικό. Εξαίρεση αποτελεί η απάντηση του ΥΦΕΘΑ κου Κεφαλλογιάννη σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνο Μπούμπα, όπου ο κος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι το δικαίωμα στα 35 συντάξιμα έτη εργασίας, αποτελεί θέμα συνταγματικής ισότητας και ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυση του θέματος, καθιστώντας έτσι δεδομένο για τους Επαγγελματίες Οπλίτες ότι η επίλυση του συνταξιοδοτικού θα ήταν στο επικείμενο νομοσχέδιο.   

Η Γραμματεία Θεμάτων ΕΠΟΠ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών, θα συνεχίσει στην ανάδειξη με τη δέουσα βαρύτητα για το φλέγον αυτό θέμα, μέσα από επιστολές, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από όλα τα κόμματα, συναντήσεις με Βουλευτές όλων των κομμάτων ανά την επικράτεια και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο δεν επιλύεται το θέμα αυτό, πλήττεται η οικογένεια του Επαγγελματία Οπλίτη, πλήττεται ο/η σύζυγος του και τα παιδιά του.΄΄

Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Παναγιωτίδης                                                  Συμεών Τονονίδης

  Αντισμήναρχος (ΤΣΕ)                                                     Επιλοχίας (ΤΘ)  

RSS