Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ προς Βουλευτές: Σταματήστε τώρα κάθε προσπάθεια Φίμωσης της Θεσμικής Εκπροσώπησης των Στρατιωτικών

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απέστειλε το προεδρείο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ),  με την οποία ζητά την απόσυρση  της  παραγράφου 3 του άρθρου 47 του Σχεδίου Νόμου:

«Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»

που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12/4/19 σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η συνέχιση της προθεσμίας  λήψης απόφασης για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της συνέχισης της νομικής εκπροσώπησης των Στρατιωτικών από ενώσεις που έχουν συσταθεί σε επίπεδο Περιφερειών, θέμα το οποίο έχει ήδη ρυθμιστεί δυνάμει της μέχρι σήμερα ισχύουσας διάταξης από το Καταστατικό συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΠΡΟΣ:   κ.κ. Βουλευτές Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΚΟΙΝ :  –   Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ)

–   Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ:    Θεσμική Εκπροσώπηση των Στρατιωτικών από τις Ενώσεις  Περιφερειών

ΣΧΕΤ :   Ν. 4407/2016

Ν. 4494/2017

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ιδρύθηκε σύμφωνα με το Ν. 4407/2016 που η παρούσα Βουλή νομοθέτησε και εκπροσωπεί σήμερα χιλιάδες εν ενεργεία Στρατιωτικούς, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, θέσαμε ως απαράβατη αρχή μας να υπηρετήσουμε αξίες και ιδανικά. Αξίες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της ίσης αντιμετώπισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Αξίες της διαφάνειας της δικαιοσύνης της δημοκρατικής συμμετοχής.

Ταυτόχρονα όμως δηλώσαμε ότι η Ένωσή μας είναι έτοιμη να συγκρουστεί με πρακτικές και νοοτροπίες, όλων όσων επιδιώκουν να ελέγχουν την φωνή των συναδέλφων μας, όσων αυθαιρετούν και όσων προσπαθούν να διχάσουν και να καπηλευθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο διαβούλευσης και κατάθεσης στο Κοινοβούλιο, του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»), γινόμαστε αποδέκτες ολοένα αυξανόμενων φημολογιών, περί προσπάθειας περιορισμού, υπονόμευσης ή και κατάργησης των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Στρατιωτικών που έχουν ήδη συσταθεί σε επίπεδο Περιφερειών.

Συγκεκριμένα:

Στην παρ. 3 του άρθρου 47 (Τροποποίηση του άρθρου 30Γ του ν. 1264/1982) προτείνεται:

Η προθεσμία του 3 εδαφίου της παραγρ. 6 του άρθρου 26 του νόμου 4494/2017, ως προς την λήψη απόφασης από το καταστατικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών σχετικά με την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα της συνέχισης της νομικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών από τις συσταθείσες μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4494/2017 ενώσεις σε επίπεδο περιφερειών παρατείνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέτοια όμως προθεσμία ουδεμία αναγκαιότητα υπάρχει να τεθεί, καθόσον δυνάμει της μέχρι σήμερα ισχύουσας διάταξης του τρίτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρ. 26 του ν. 4494/2017 έχει ληφθεί σχετική απόφαση στο Καταστατικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Ως εκ τούτου, το σχετικό ζήτημα έχει ήδη ρυθμιστεί, δυνάμει της ισχύουσας διάταξης, και επομένως ούτε απαιτείται, αλλά ούτε είναι και επιτρεπτό συνταγματικά, να ανατραπεί ή να φαλκιδευθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο ο νομοθέτης παρείχε τη σχετική αρμοδιότητα.

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σας καθιστούμε σαφές ότι, οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης ή υπονόμευσης των ανωτέρω Ενώσεων, προσβάλει τους χιλιάδες των Στρατιωτικών συναδέλφων που εκπροσωπούνται από αυτές και τις οικογένειές τους, δυναμιτίζει το υγιές κλίμα θεσμικής εκπροσώπησης που με τόσο κόπο χτίσαμε στηριζόμενοι στο Ν. 4407/2016, που η παρούσα Βουλή νομοθέτησε και βρίσκει τόσο την Ένωσή μας όσο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), κάθετα αντίθετους.

Με διχαστικές πρακτικές, κομματικές ή κατευθυνόμενες αντιπαραθέσεις και μεθοδεύσεις δεν υπηρετείται  η ανάγκη για  ενότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι απαραίτητη για την ομαλή τους λειτουργία.

Ζητούμε τη δέσμευσή σας ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας, ζητώντας την απόσυρση της σχετικής διάταξης, υπερασπιζόμενοι το κεκτημένο δικαίωμά της θεσμικής εκπροσώπησής μας σε επίπεδο Περιφερειών και θα εναντιωθείτε σε μια ενδεχόμενη καταργητική νομοθετική διάταξη.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Επισμηναγός (ΤΣΕ)

 

Ο

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Αντισμήναρχος (ΕΑ)

 

RSS