Επιτυχία ΕΣΠΕΑΜ/Θ-ΠΟΜΕΝΣ: Δεν θα περιοριστούν τα ευεργετήματα Στρατιωτικών που Επιμελούνται Άτομα ΑμεΑ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -ΕΣΠΕΑΜ/Θ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών- ΠΟΜΕΝΣ χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να επανεξετάσει τις διατάξεις που είχαν υπογραφεί με την Φ.454/11/229946 Σ.3662/2023(ΦΕΚ 3267/Β/17-5-2023 Υπουργική απόφαση  και  ειδικότερα  ως  προς  τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ορίζονται από αυτήν, τα ενήλικα άτομα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) .

Συγκεκριμένα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1.    Στις 10 Μαΐου 2023 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 3267) η υπ’ αρ. Φ.454/11/229946/Σ.3662/10-05-2023 απόφαση, που αφορά σε ευεργετικά μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αντικαθιστώντας την αντίστοιχη προϊσχύσασα υπ΄ αρ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-05-2011 απόφαση ΥΕΘΑ (Β΄1139). Μεταξύ άλλων, με την ισχύουσα απόφαση:

– Παύει να υπόκειται πλέον σε χρονικό περιορισμό η δυνατότητα στέγασης των στελεχών με σύζυγο ή τέκνο ΑμεΑ σε οικήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Προστέθηκε ως προϋπόθεση στον ορισμό των ΑμεΑ, πέραν του ποσοστού αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και η ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία, όσον αφορά στα ενήλικα άτομα.

2.    Από την έναρξη ισχύος της νέας απόφασης, το ΥΠΕΘΑ έχει λάβει αριθμό επιστολών από στελέχη και μέλη των οικογενειών τους, με τις οποίες εκφράζονται προβληματισμοί για το εάν η ως άνω προσθήκη περιορίζει τελικώς τη δυνατότητα υπαγωγής των στελεχών στα ευεργετικά μέτρα.

3.    Την παρούσα χρονική περίοδο, το ΥΠΕΘΑ εξετάζει τις επίμαχες διατάξεις, ούτως ώστε να δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες επί της διευκρινιστικής διαταγής που αναμένεται να εκδοθεί. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα ισχύσει κάτι που θα μειώνει ή θα περιορίζει τα ευεργετήματα. 

Η απόφαση δικαιώνει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων  Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ και την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -ΕΣΠΕΑΜ/Θ, που είχαν αναδείξει το θέμα με σχετικό τους έγγραφο https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/2163-pomens-prostasia-oikogeneion-stratiotikon-pou-epimeloyntai-atoma-me-anapiria-amea , ως  προς  τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ορίζονται τα ενήλικα άτομα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ),  καλώντας την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να προβεί σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί πλήρως με το πνεύμα έκδοσής της που είναι η παροχή Ευεργετικών μέτρων και διοικητικών διευκολύνσεων για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που επιφορτίζονται με την επιμέλεια ΑμεΑ.

Η σημερινή θετική εξέλιξη και η προοπτική επίλυσης του ζητήματος αποτελεί μια ακόμα πολύ σημαντική επιβεβαίωση της ορθότητας των προτάσεων της Ένωσης μας και αποδεικνύει ότι η ΕΣΠΕΑΜ/Θ με την σοβαρότητα που την διακρίνει, την υπεύθυνη  στάση και την δυναμική της φωνή, σε συνεργασία με την ΠΟΜΕΝΣ, επικυρώνει συνεχώς την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και αποτελεί παράλληλα την μοναδική ελπίδα των Στρατιωτικών της Περιφέρειας μας, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Παναγιωτίδης                                                  Συμεών Τονονίδης  

Αντισμήναρχος (ΤΣΕ)                                                       Επιλοχίας (ΤΘ)  

Δείτε παρακάτω την Ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας :

https://www.mod.mil.gr/dieykriniseis-ypetha-tin-efarmogi-eyergetikon-metron-dioikitikon-dieykolynseon-to-prosopiko/

RSS