ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Αποζημίωση και στο Υγειονομικό Προσωπικό των ΕΔ που Υπηρετεί στα ΚΙΧΝΕ – Επιστολή προς Βουλευτές

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), απέστειλε επιστολή προς τους Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,   σχετικά με την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, δεκαπέντε (15) Ημερών Εκτός Έδρας, στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και πτέρυγες COVID-19, αντιδρώντας στην άνιση και άδικη αντιμετώπιση των συναδέλφων μας που υπηρετούν στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου), οι οποίοι  για άλλη μια φορά εξαιρούνται ευεργετικών διατάξεων που απολαμβάνουν συνάδελφοί τους, που υπηρετούν σε άλλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

  1. Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία έχετε επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, σας μεταφέρουμε το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που επικρατεί στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου), οι οποίοι  για άλλη μια φορά εξαιρούνται ευεργετικών διατάξεων που απολαμβάνουν συνάδελφοί τους, που υπηρετούν σε άλλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Χώρας.

2. Συγκεκριμένα, με σχετική διαταγή του ΓΕΕΘΑ καθορίστηκε η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, δεκαπέντε (15) Ημερών Εκτός Έδρας, στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και πτέρυγες COVID-19.

3. Το σκεπτικό της παραπάνω ενέργειας, ήταν η ανταμοιβή του εν λόγω προσωπικού που καθημερινά μέσα από τις συνεχείς εφημερίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες εν μέσω πανδημίας (Κορωνοιού) υπερβάλει εαυτό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης που επιφέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 προασπίζοντας την υγεία του ένστολου προσωπικού συνεισφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.     

4.  Ωστόσο με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν συμπεριέλαβε στους ανωτέρω δικαιούχους το προσωπικό των ΚΙΧΝΕ, παρόλο που τα ανωτέρω Νοσοκομεία  αντιμετωπίζουν καθημερινά περιστατικά covid-19 και ως εξωτερικούς ασθενείς και ως νοσηλευόμενους στις ειδικές πτέρυγες COVID-19 όπως ακριβώς αναφέρεται στη διαταγή του ΓΕΕΘΑ. Επισημαίνουμε δε ότι λόγω της έντονης διασποράς του κορονοιού στην Βόρεια Ελλάδα τα ανωτέρω νοσοκομεία, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες τους σε προσωπικό και μέσα, αντιμετωπίζουν καθημερινά ανάλογο ή και μεγαλύτερο κάποιες φορές αριθμό κρουσμάτων από τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

5.  Ως Ένωση στρατιωτικών θεωρούμε άδικη την εξαίρεση των ΚΙΧΝΕ της περιοχής μας από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθόσον αυτή χορηγείται στα στελέχη λόγω της έκθεσης της υγείας τους σε κίνδυνο. Συνεπώς η χορήγησή της καταβολής θα έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά στο κατά πόσο εκτίθεται στους συγκεκριμένους κινδύνους του COVID-19 ένα στέλεχος και όχι σε νομικίστικες υπεκφυγές εξαίρεσης των ΚΙΧΝΕ ως ΄΄μικρά΄΄ Νοσοκομεία, που δικαιολογημένα οι εργαζόμενοί του εκτίθενται στους ίδιους κινδύνους με αυτούς των υπολοίπων στρατιωτικών νοσοκομείων.

6. Τονίζουμε δε, το ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  αποτελεί «παραμεθόριο» περιοχή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «περιθωριοποιημένη» περιοχή και γι’ αυτό ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ευελπιστούμε στην στήριξή σας προκειμένου να συμπεριληφθεί στη διαταγή καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, το Υγειονομικό προσωπικό των ΚΙΧΝΕ που υπηρετεί σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και πτέρυγες COVID-19.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Νικόλαος Παναγιωτίδης
 Επισμηναγός (ΤΣΕ)  
Χρήστος Δελής
Υποσμηναγός ΥΑΔ)  
RSS