Συναντήσεις Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ με τους Βουλευτές Ξάνθης (ΣΥΡΙΖΑ) – Στο επίκεντρο το σχέδιο Νόμου του ΥΕΘΑ

Στο πλαίσιο των επαφών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), με τους θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 13 Απριλίου διαδοχικές  συναντήσεις, του Προέδρου της Ένωσης κ. Νικολάου Παναγιωτίδη  με τους Βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κυρίους Γρηγόρη Στογιαννίδη και Ζειμπέκ Χασάν Χουσείν.  Στις  συναντήσεις συμμετείχε το μέλος της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ και Τομεάρχης Μέριμνας Προσωπικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), κ. Στυλιανός Πουρναράκης.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ,  κατέθεσε στους δύο βουλευτές υπόμνημα με τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σχετικά με το Σχέδιο  Νόμου «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» , που κατατέθηκε στην Βουλή και ανέπτυξε τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας για την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων. Ειδικότερα ο κ. Νικόλαος Παναγιωτίδης με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για θέματα Μέριμνας Προσωπικού, αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Νομοσχέδιο στα θέματα που αφορούν την Μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού και στην ευαισθησία που πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε για τις οικογένειες των Στρατιωτικών, που αντιμετωπίζουν οξέα κοινωνικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα η αντιπροσωπεία της ΕΣΠΕΑΜ/Θ,  κάλεσε  τους δύο βουλευτές να ζητήσουν την απόσυρση της παραγράφου 3 του αρθρου 47 του ανωτέρω σχεδίου Νόμου, δηλώνοντας τους ότι δυνάμει της μέχρι σήμερα ισχύουσας διάταξης του τρίτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρ. 26 του ν. 4494/2017 το θέμα έχει ληθεί καθώς έχει ληφθεί σχετική απόφαση στο Καταστατικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και επομένως ούτε απαιτείται, αλλά ούτε είναι και επιτρεπτό συνταγματικά, να ανατραπεί ή να φαλκιδευθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο ο νομοθέτης παρείχε τη σχετική αρμοδιότητα.

Επίσης τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας έκδοσης πολιτικών ταυτοτήτων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διατηρώντας παράλληλα τις στρατιωτικές τους ταυτότητες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των στρατιωτικών, προς χώρες του εξωτερικού χωρίς την αναγκαιότητα έκδοσης διαβατηρίων.      Τονίστηκε ότι με την έκδοση των πολιτικών ταυτοτήτων θα αποφευχθούν και τυχόν αυτονόητες επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να βρεθούν κάτοχοι στρατιωτικών ταυτοτήτων κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο εξωτερικό.  Τα μέλη της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ παρέδωσαν στους δύο πολιτικούς σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή, υιοθετεί τα επιχειρήματα της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., για την έκδοση των πολιτικών Ταυτοτήτων. Για το θέμα των ταυτοτήτων ο κύριος Στογιαννίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απολύτως αιτιολογημένο το αίτημα καθόσον η έκδοση Πολιτικής Ταυτότητας είναι  δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και θα επιλύσει το πρόβλημα της διάκρισης των στρατιωτικών.

Στο κλείσιμο των συζητήσεων έγινε αναφορά σε τοπικά θέματα και συγκεκριμένα στο  212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης το οποίο παραμένει εδώ και περίπου 2 χρόνια χωρίς αναισθησιολόγο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος στο εν λόγω Νοσοκομείο. Οι ασθενείς και οι οικογένειες τους μετακινούνται πλέον στην Αλεξανδρούπολη ή στην Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται σωματικά και να επιβαρύνονται οικονομικά. Επίσης τέθηκε το αίτημα για την δυνατότητα λειτουργίας του Στρατιωτικού Φαρμακείου Ξάνθης κατά τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα στέλεχη και οι οικογένειες τους, που υπηρετούν ή διαμένουν στην περιοχή της Φρουράς Ξάνθης.

Οι κύριοι Γρηγόρης Στογιαννίδης και Ζειμπέκ Χασάν Χουσείν απαντώντας συνολικά στα μέλη της ΕΣΠΕΑΜ/Θ τόνισαν ότι οι προτάσεις της Ένωσης μας και κατ΄επέκταση της Ομοσπονδίας μας για τα θέματα μέριμνας προσωπικού, είναι απολύτως λογικές και θα τις στηρίξουν περαιτέρω προκειμένου να ενσωματωθούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Σε ότι αφορά την διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 47,  δήλωσαν ότι θα ζητήσουν να μάθουν την σκοπιμότητα που αυτή εξυπηρετεί προκειμένου να λάβουν επίσημα θέση. Αξιοσημείωτη ήταν η θέση του κυρίου Ζειμπέκ Χασάν Χουσείν, ο οποίος τόνισε ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της λειτουργίας του Στρατεύματος και στον τρόπο επιλογής της νομικής τους εκπροσώπησης με κομματικά κριτήρια.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

ΟΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Επισμηναγός (ΤΣΕ)

 

Ο

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Αντισμήναρχος (ΕΑ)

 

RSS